6.2. – 2.3.2025 // RISTIIN RASTIIN // Leena Arnouldin maalauksia & Upi Anttilan taoksia

RISTIIN RASTIIN

Näyttely auki 6.2.-2.3.  KE-SU klo 12-18


Näyttelyn nimeksi valikoitui RISTIIN RASTIIN monesta syystä. Gallerian suurien ikkunoiden takana ihmisiä kulkee edestakaisin. Luomisprosessissa edetään tämän tästä sinne tänne, ideaa ja toteutustapaa hakien ja palataan taas lähtöpisteeseen. Ystävyydessä liikutaan myös moneen suuntaan, ristiin rastiin. Viisi vuotta sitten pitämämme ensimmäisen Kohtaamisia-nimisen yhteisnäyttelyn jälkeen tiemme ja ajatuksemme ovat risteillee niin ystävinä kuin taiteilijoinakin, mutta aina jossain pisteessä ne kohtaavat, kuten nyt TILA galleriassa.


Leena Arnould

Sain ensimmäisen kosketuksen öljyväreihin jo pikkutyttönä kotona. Taiteilijasuvun kasvatille rima pyrkiä opiskelemaan taidetta tuntui olevan niin huiman korkealla, että vasta muutettuani 35 vuotta sitten Ranskaan, minä - viiden lapsen äiti - menin taideoppiin pikkukaupungin iltakursseille ja ryhdyin tosissani maalaamaan.

Tie maalarina lähti liikkeelle haparoiden pienistä kukka-asetelmista, ontuvista muotokuvista ja maisemamaalauksista. Pikku hiljaa siirryin yhä abstraktimpaan muotoon. Vahvojen tunteiden, mielenliikutusten ja ailahtelevan mielen piti jotenkin päästä purkautumaan. Niinpä ryhdyin piirtämään kipua, rakkautta, eroa, kaipuuta... ja sutimaan väriä päälle. Maalaamisesta kehittyi näin hyvin henkilökohtainen tapa liikkua jossain välimaastossa, siirtyä yhdestä todellisuudesta toiseen. Hiljalleen väristä tuli muotoa tärkeämpi, jokaisesta sävystä merkityksellinen ja tiettyä tunnetta ymboloiva.

Maalausprosessini alkaa tänä päivänäkin lähes aina piirustuksesta, joka peittyy pikku hiljaa. Miksi ihmeessä tuon maalauksen nimi on ”Katso minua” tai tuon toisen ”Läheisyys”? Siinäpä se, jossain värien alla on hahmo arvioimassa edessään seisovaa alastonta naista. Läheisyys voi olla lapsi sylissä, pariskunta kietoutuneena toisiinsa tai rakastavaiset kylki kyljessä. ”Vielä vähän, encore un peu” on hetki, jolloin lyhyt halaus ei riitä, vaan sitä tahtoo lisää. Olen järjestänyt viisitoista yksityisnäyttelyä Ranskassa ja Suomessa sekä osallistunut lukuisiin yhteisnäyttelyihin näissä molemmissa maissa.

Maalauksiani on yksityisessä omistuksessa Suomessa, Ruotsissa, Englannissa, Ranskassa, Kanadassa, Espanjassa ja Etelä-Afrikassa. Julkisissa kokoelmissa niitä on Lanesterin kaupungissa Ranskassa ja Lohjan kaupungissa. Olen toiminut Kauko Räsäsen ateljeetalosäätiön sekä Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseura ry:n hallituksen jäsenenä. Länsi-Uudenmaan Taiteilijaseuran hallituksessa toimin nyt varapuheenjohtajana.

Upi Anttila

Olen Fiskarsin Takopajalla ja Åminneforsin hitsausateljeellani vuodesta 1991 työskennellyt pajayrittäjä ja seppämestari. Käsissäni syntyvät niin uniikit käyttöesineet kuin taidekin. Teen aina sitä mitä pyydetään ja tilataan. Olen tehnyt monipuolisesti sepäntöitä, niin käyttöesineitä kuin rakenteita sisustuksiin ja talojen kylkiin, puistoihin, pihoille ja hautausmaille. Hollolan keskiaikaisen kirkon asehuoneen oven. teräsrakenteet ja Fiskarsin Kivitalon pergola ja Lukaalin rappukaiteet näkyvimpinä julkisten rakennusten osina.

Olen toiminut opetustehtävissä Axxellin ammattikoulun taontakurssilla sekä seppämestarioppilaitten näyttötöitten arvioitsijana vuosikymmenen ajan heidän suorittaessaan erikoisammattitutkintoa. Suomen taontamaajoukkueen tuomari- ja taontaneuvoston jäsenenä Pohjoismaisissa mestaruuskisoissa olen toiminut kilpailujen perustamisesta 2009 lähtien.

Taidesepät Ry:n jäsen olen ollut vuodesta 1997 ja hallitustyöskentelyssä mukana kolmetoista vuotta.

Olen osallistunut useisiin Suomessa järjestettyihin ja kansainvälisiin yhteisnäyttelyihin sekä tapahtumiin ja olen ollut järjestämässä niitä työryhmien jäsenenä ja puheenjohtajana. Fiskarsin käsityöläisten, muotoilijoiden ja taiteilijoiden osuuskunta Onoman näyttelyihin olen osallistunut muutamaa poikkeusta lukuunottamatta. Olen Onoman perustaja- ja kunniajäsen. Kotiruukkini Fiskars on aina ollut lähimpänä minua, sen rakennukset, tapahtumat ja näyttelyt.