5.10. – 26.10.2024 // Omuus // Ulla Nikkanen ja Nina Lappalainen

 OMUUS – 14 tapaa, nähdä, tehdä ja kokea taidetta


Omuus, omanlaisuus, oma, minuus. Omuus voi olla kokemus; mikä tuntuu omalta. 


Taidenäyttelynä Omuus on Helsingin seudun kesäyliopiston kuvataiteen aineopinto-opiskelijoiden lopputyönäyttely.


Näyttely kuvaa kunkin opiskelijan omaa taiteellista ajattelua ja siitä syystä teokset kuvaavat hyvin erilaisia asioita.


TILA Galleriassa on esillä lopputöitä Nina Lappalaiselta (nnlpplnn) ja Ulla Nikkaselta, joiden debyytti tämä on TILA Gallerian jäseninä.


Avajaisia vietetään TILA Galleriassa 4.10.2024 klo 17–19.


Näyttely on avoinna 5.10. – 26.10. ke-pe klo 14–18, la-su klo 12–17, ma ja ti suljettu.


Kaikkien 14 opiskelijan töitä pääset tutkimaan Kaapelitehtaan Käytävägalleriassa ja sen lisäksi näyttelyt jatkuvat Kannelmäen kirjaston näyttelytilassa, Vallilan kirjaston Galleria Kajavassa ja Sellon kirjaston Galleria Annassa. Ajantasaiset aukioloajat ja tarkemmat yhteystiedot kannattaa tarkistaa kohteiden verkko- ja fb-sivuilta.


Ryhmän suorittamat kuvataiteen aineopinnot ovat sijoittuneet vuosille 2023–24. Tätä ennen ryhmän jäsenet ovat suorittaneet kuvataiteen perusopinnot. Opinnot on järjestetty Lapin yliopiston tutkintovaatimusten mukaisesti.



Ulla Nikkanen


Vaahterasiipinen on herkän ihmisen kuvaus hahmottaa maailmaa, luontoa. Hän huolehtii eläimistä, keskustelee vanhojen puiden kanssa, rakastaa luontoa ja haluaa säilyttää luonnon seuraaville sukupolville.


Vaahterasiipinen aistii ympäristöään herkästi ja intuitiivisesti. Hänellä on kyky kuulla vanhojen metsien huoli luonnon tilasta. Ihminen kuormittaa toimillaan maapalloa, mikä on aiheuttanut luonnolle tasapainon järkkymistä.

Ilmastonmuutos on nyt jo täällä ja seuraukset vaikuttavat tulevien sukupolvien elämään haitallisesti.


Voimme itse vaikuttaa asioihin pienillä jokapäiväisillä valinnoilla: hillitsemällä kulutusta, kompostoimalla, kasvattamalla vihanneksia, suosimalla luonnonmateriaaleja, valitsemalla ekologisia vaihtoehtoja. Pieni on kaunista, ei tarvitse tehdä suuria asioita, vaan tehdä pieniä inhimillisiä tekoja luonnon puolesta.


Olen koulutukseltani kasvatustieteen maisteri, luokanopettaja ja olen pätevöitynyt kuvataideopettajaksi viimeaikaisten opintojeni myötä. Tässä näyttelyssä on esillä metalligrafiikkaa ja rakukeramiikkaa sekä kierrätysmateriaalista tekemäni veistos. Näyttelyn kuvat ovat yritys muistuttaa luonnon merkityksestä ihmisille. 


Kuvilla voin tuskin muuttaa maailmaa, mutta voin herätellä, vahvistaa ihmisen ajatuksia luonnon tärkeydestä. Meitä on monta, jotka pitävät luontoa


nnlpplnn

Nina Lappalainen


”Tutkin teoksissani ajan ja havaintojen kerroksia. Muistot ja kokemukset yhdistyvät kuvissani, ehkä unetkin, sekä kurkotus tulevaan. Näitä kerroksia tuon esille eri materiaalien ja tekniikoiden avulla. Piirrän ja maalaan sekä liitän esineitä kokonaisuuksiksi. Siirrän kuparilaatoille pitsiä viivasyövytyksen ja akvatintan lisäksi, kaiverran kuvia käytetyille kartonkitölkeille ja säilykepurkkien kansiin sekä vedostan vanhojen tyynyliinojen palasille.


Palasia henkilökohtaisesta historiasta häilyy osana teosteni maisemaa. Olen myös tarinankertoja, ja jokainen valittu materiaali tai tekniikka tuo kuvaan uuden portin, josta kulkea sisälle tarinaan.


Kun annan tölkin saumojen ja kolhujen näkyä, se tuo kuvaan arkisemman tai muiston kultaaman kerroksen, jonka lävitse kuvan toista aihetta katsoo. Muistaa kesäretken tunnelman ja tutkii siinä valossa toista esiin piirtyvää kuvaa.

Kerrokset ovat fragmentteja, välähdyksiä, jotka auttavat näkemään uutta ja muistamaan unohdettuakin.”






Ulla Nikkanen: Maa jota ei ole, laatan koko 15x20cm, akvatinta, nappikovapohja, 2024


Ulla Nikkanen: Suru. laatan koko 15x20cm, akvatinta, nappikovapohja, 2024


nnlpplnn: Ei yksin leivästä III, viivasyövytys, pehmeäpohja ja akvatinta, 2024

nnlpplnn: Niin hiljaista II, kartonkigrafiikka, 2024