6.6.-21.6.2023 // Kirjauksia puutarhasta // Yhteisnäyttely

Kirjauksia puutarhasta


(Näyttely avoinna ti-su 12-18)


 

Millaista olisi elämä ilman kasveja? Sen lisäksi, että kasvit osallistuvat planetaariseen elämäämme, ne ovat esteettisen inspiraation ja rentoutumisen lähde. Kasvit, luonto, puutarhat ovat ruokkineet taidetta ja estetiikkaa kautta historian, aina luolamaalauksista alkaen. Moni ihminen elää luontoyhteydestä erossa, vaikka tiedämme luonnon elintärkeän roolin ihmisten hyvinvoinnissa. Mitä enemmän voimme vaalia tätä erityistä vuorovaikutusta vihreään ympäristöömme, sitä onnellisimpia olemme. Kukkien voimakkaat värit ja muodot, lehtien kiehtovat kuviot ja kultainen sommittelu, joka löytyy monien kasvilajien kasvumalleista, yhdistyy ihmiselämään matemaattisin periaattein. Kasvien ja ihmisten välinen yhteys on syvä ja kestävä. Ihminen palaa juurilleen luonnossa, kun antaa siihen mahdollisuuden. Tarkkaile väriä. Aisti kasvin kosketus. Tunne tuoksu. Ole luonnon ystävä. 

 

Tämä näyttely on omistettu kaikille niille, jotka innostuvat kasveista ja rakastavat yhteyttä luontoon – ja nauttivat elämästä.

 

Näyttelyn taiteilijat ovat Sari Pohjola, Riikka Raute, Anne Styrman ja Anna-Mari Vierikko. 

 

Sari Pohjolan yhteys luontoon/kasveihin syntyy pääosin minipuutarhan kautta. Kesän kohokohtia ovat, kun pionit ja unikot puhkeavat kukkaan ja kun hortensia vaihtaa väriään kesän kuluessa. Kirsikka- ja omenapuiden kukkimista odotan aina joka vuosi innoissani! Kasvit tuovat minulle paljon pieniä ilon hetkiä arkeen ja antavat valoa ja energiaa elämään!

 

Inspiroituneena Suomen kauniista luonnosta, sen eläimistä sekä elämämme arjen ja juhlan hetkistä alkoi yritykseni tarina vuonna 1998 Rovaniemellä. Tunsin, että silloin oli hyvä hetki alkaa luomaan maalaamillani kuvilla omannäköisiäni taidetuotteita mm. kortteja, adresseja, julisteita, tarroja kierreselkäisiä vieras-, muisti-, resepti- ja kuva-albumikirjoja. Syntyi Sari`s ArtWork. 

 

Olen piirtänyt lapsesta asti. Ensimmäiset akvarellivärini ostin 18-vuotiaana Interrail- matkalta Venetsiasta. Ihastuin heti niiden kuultaviin hentoihin väreihin! Kuvamallistoni koostuu ihmisen elämänkaaren varrella olevista arjen ja juhlan hetkistä, kukista, vuodenaikojen teemoista, sadunomaisista eläin- ja ihmishahmoista, pastellisista, puuterisista, murretuista luonnon sävyistä. Kuvamallistooni kuuluu tällä hetkellä yli 200 eri aiheista kuvaa.

 

Riikka  Raute  on Helsingissä asuva ja työskentelevä käsityön opettaja  ja kuvataiteen opiskelija sekä intohimoinen puutarhaviljelijä. Pienimuotoinen puutarhaviljely on ollut minulle tuttua jo lapsuudessa, olen syntynyt maalaistalossa ja kasvanut maalaistalon pihapiirisssä. Lapsesta asti olen nähnyt vanhempieni viljelevän kasvimaapalstaa, kasvattavan tomaatteja ym. hyötykasveja. Puutarhan kauneus on näyttäytynyt minulle koko elämän ajan marjojen ja viljelykasvien lisäksi kesän lämpöä huokuvien kehäkukkien kauneudessa ja vuosittain maasta nousevien sipulikasvien ja pionien herkkyydessä. 


Kuvat ja valokuvat ovat olleet osa elämääni aina. Oma kamera on ollut mukana arjessa, elämän poluilla, matkoilla ja mielen maisemissa kauan, yli neljä vuosikymmentä. Elämäni alkujuuret piirtyvät mielessäni monina lukemattomina valokuvina. Kirjauksia puutarhasta näyttelyn kuvat ovat merkintöjä puutarhoista ja lähiympäristöstäni. Kirjauksia puutarhasta on kunnianositukseni ikuisesti ja voimallisesti uudistuvalle luonnolle, kauniille puutarhoille ja puutarhureille.


Anne Styrman on Helsingissä syntynyt  puutarhuri ja floristi, joka on perehtynyt luonnonkasvien ja kukkien käyttöön floristiikassa. Olen lapsuudessani saanut viettää ihania kesiä Keski-Suomessa Pylkönmäellä, josta uskoakseni on suurelta osin peräisin rakkauteni luontoon, kukkiin, metsiin sekä ennen kaikkea niittyihin ja ketoihin. Lapsena jo tiesin haluavani puutarhuriksi, sekä työskennellä kukkien ja kasvien kanssa. 


Luonto on aina ollut lähellä sydäntäni koko elämäni ajan, enkä osaisi kuvitella elämääni ilman luontoa ja sen tuoksua. Metsä on aina rauhoittanut levotonta mieltäni. Metsä ja niityt ovat luonnon aarreaittoja! Ne tarjoavat kauneutensa lisäksi ylenpalttisesti luonnonmateriaaleja joita hyödyntää floristiikassa sekä sidonnassa. Kauneimmat sidontatyöni ovat syntyneet luonnonkukista sekä muista luonnonkasveista. Kirjauksia puutarhasta näyttelyyn tein asetelmat, joiden värit kuvastavat metsän värejä sekä muotoja. Paralleellinen eli yhdensuuntainen asettelutapa kukkasidonnassa on aina ollut lähellä sydäntäni. 


Anna-Mari Vierikko on opettaja ja tekstiilitaiteilija, joka työskentelee materiaalipohjaisen taiteen parissa. Vierikon työhuoneelle päätyvät löydetyt materiaalit, kierrätystekstiilit ja arkielämän tuottamat jäljet. Näiden kanssa Anna-Mari käy dialogia ja muokkaa ne osaksi visuaalista tarinaa, jonka toteutuksen materiaalin idea määrää. Teoksissa Vierikko on käsitellyt paljon ajan kokemuksellisuutta - kuinka mennyt, nykyisyys ja tuleva risteytyvät. Anna-Mari Vierikko on osallistunut useisiin ryhmänäyttelyihin kotimaassa ja ulkomailla.


Vihreä ympäristömme on uhattuna ihmisen globaaleista toimista. Vierikon Golden Hour-teos ottaa kantaa siihen, kuinka kuormitamme ekosysteemiä. Teos kutsuu pohtimaan taiteen roolia ekologisessa jälleenrakennuksessa. Golden hour -teos rakentuu lähes 15000 paperihelmestä, jotka ovat käsintehty vanhoista kirjoista. Kuva, joka helmistä muodostuu vie katsojan keskusteluun maiseman – luonnon - kanssa. Metsän keskellä, luonnon katedraalissa, ihminen voi paremmin.